Nowoczesne projekty restauracji – co je wyróżnia?

Projektowanie wnętrz restauracji wymaga nie tylko spełnienia oczekiwań właściciela w zakresie estetyki czy wystroju, ale przede wszystkim dostosowania się do rygorystycznych przepisów sanitarnych. Dotyczą one w największym stopniu tak zwanej przestrzeni produkcyjnej, czyli kuchni oraz zaplecza, ale niektóre z nich znajdują zastosowanie również na sali konsumpcyjnej. Chodzi między innymi o kwestie wentylacji czy dostępu do toalet.

Oprócz wystroju, w restauracji liczy się doskonale i ergonomicznie zaprojektowany ciąg kuchenny. To szereg urządzeń, zlewów, stołów i stref, które nie mogą być przypadkowe. Wymagane są także specjalne pomieszczenia do składowania warzyw okopowych czy przechowywania i naświetlania jajek używanych do produkcji dań. Aby przejść bez kłopotów kontrolę inspektora sanepidu, należy skorzystać z usług projektantów, specjalizujących się w branży gastronomicznej.

Projektowanie restauracji wystrój i wyposażenie

Projektowanie restauracji to wystrój i wyposażenie wnętrza. Skupmy się na sali konsumpcyjnej, czyli pomieszczeniu, z którego korzystają goście. Jego aranżacja zależna jest przede wszystkim od wielkości, ale także od dostępności światła dziennego. W starych kamienicach lub w lokalach znajdujących się w części piwnicznej ogromne znaczenie ma właściwe zaprojektowanie punktów świetlnych.

Innymi prawami rządzi się projektowanie restauracji hotelowej, której wystrój nie zależy jedynie od gustu właściciela czy wizji architekta, ale od wytycznych hotelu oraz jego standardu. Częstym rozwiązaniem w tego rodzaju miejscach jest ogromna przestrzeń typu open, którą w razie konieczności można podzielić mobilnymi ściankami. Należy także zadbać o komfortowy dostęp gości do bufetu, co ma szczególne znaczenie podczas hotelowych śniadań.

Projekt małej restauracji

Prawdziwym wyzwaniem jest natomiast projekt małej restauracji. Niewielka przestrzeń wprowadza pewne ograniczenia, nie tylko w ilości gości, którzy mogą przebywać w lokalu, ale także w procesach produkcyjnych na kuchni. Niewielkie zaplecze może eliminować możliwość przygotowania niektórych dań, chyba że zostaną zastosowane rozwiązania pośrednie, będące w zgodzie z przepisami sanitarno – epidemiologicznymi.

W przypadku małej restauracji dużą uwagę należy poświęcić jej urządzeniu, czyli układowi stolików. Z jednej strony powinien zapewniać jak najwięcej miejsc siedzących, z drugiej jednak musi gwarantować gościom choćby minimum prywatności. Często stosuje się więc rozwiązania kompromisowe, projektując indywidualne stoliki, sofy oraz blaty naścienne, które skutecznie pozwalają rozwiązać ten problem.

Projektowanie restauracji jest procesem kilkuetapowym, w którym ogromny nacisk kładzie się na spełnienie rygorystycznych norm sanitarnych. Warto więc skorzystać z pomocy architektów, specjalizujących się w urządzaniu lokali gastronomicznych, aby uniknąć przykrych i kosztownych niespodzianek podczas odbioru restauracji przez inspektorów stacji sanitarno – epidemiologicznej.